Vereniging

Over de vereniging

De NVAIR bestudeert het AI- en Robotrecht in het kader van een multi-disciplinaire benadering waarbij ook de maatschappelijke en ethische kanten zullen worden bekeken. De vereniging staat open voor natuurlijke en artificiële personen met deze interesses. Wij nodigen zowel studenten als professionals uit Nederland en Vlaanderen om lid te worden. Wij hebben ook een jongerenafdeling.

Als robotrecht wordt gezien:

Het recht dat van toepassing is op het functioneren van robots en AI systemen en de rechtsgevolgen  die het resultaat zijn van het handelen van robotica en AI systemen, alsmede de gevolgen die hieruit voortvloeien die verandering teweeg brengen voor het huidige of toekomstige rechtssysteem.

De vereniging kenmerkt zich door een lichtvoetige wetenschappelijke benadering van dit terrein waarbij ruimte bestaat voor diepgaande studie en het verzorgen van publicaties alsook de ruimte voor discussie en ontspanning onder het genot van een drankje.

NVAIR-Jong
Robotica en AI is een booming onderwerp onder de studenten, beginnende advocaten en juristen. Jongere mensen, die zijn opgegroeid met technologie, kijken vaak met een andere blik naar technologische ontwikkelingen. Het is geen verrassing meer dat de ICT de snelstgroeiende banensector is. Als jongere NVAIR-leden actief bezig zijn met die technologische ontwikkelingen, is er meer kans dat zij er op een positieve en bewuste manier mee zullen omgaan. Daarom is besloten een aparte groep te maken voor deze leden. We noemen haar NVAIR-Jong! Hier zullen door het jaar heen aparte activiteiten voor georganiseerd worden.
Om in contact te komen met de studentenafdeling van de NVAIR, mail dan naar nvairjong@gmail.com.

Bestuur

 • Rob van den Hoven van Genderen (voorzitter)
  Rob (1956) is hoogleraar AI en Robotrecht en zet zich in voor de bewustwording van wetenschap en samenleving omtrent AI en Robotica en voorzitter van de vereniging. Hij hoopt dat de NVAIR  een multidisciplinair verbindingsplatform kan betekenen voor iedereen die geïnteresseerd is in AI en Robotica en met de leden zal kunnen samenwerken met overheid, onderwijsinstellingen en industrie.
 • Hub Dohmen (penningmeester)
  Hub (1958) is technisch opgeleid en werkzaam geweest en is later IT-/tech-advocaat geworden. Hij is eigenaar van een niche-advocatenkantoor met een handvol juristen dat zich richt op IT, technologie, creatie, design en kunst. Omdat hij de juridische & de technische taal spreekt, zijn kwesties over technologie en IT – adviezen, contracten, onderhandelingen, rechtszaken – zijn dagelijks werk met groot plezier. Alles wat hij doet, doet hij vanuit de diepe overtuiging dat faire toepassing van techniek, creatie en innovatie de wereld beter maakt.
 • Vardâyani Djwalapersad (NVAIR-jong)
  Vardâyani (1998) heeft haar bachelor afgerond in rechtsgeleerdheid en een master in International Technology Law. Voornamelijk tijdens de master heeft zij haar interesse ontwikkeld in onder andere robotica, kunstmatige intelligentie, biotechnologie en ruimtevaartrecht. Ze zet zich in voor diversificatie en denkt graag mee over kwesties betreffende de invloed van technologische innovatie op het rechtssysteem en de samenleving, met name waarin de bescherming van minderheden centraal staat. Verder is Vardâyani werkzaam bij Stichting Algorithm Audit.
 • Merel Dorgelo (adviescommissie)
  Merel (1968) is advocaat te Amsterdam sinds 2002. Voorheen was zij sales manager bij Cap Gemini Ernst&Young, manager van Brusselse filiaal Holland Intertrust, recruiter van Indiase IT specialisten, impresario voor beroepsimproviserende jazz musici en reclametekstschrijver. Zij was producent van de eerste voorstelling ter wereld met een 3D-virtuele danser, een live danseres, live muzikanten en een griot die heeft gespeeld in Paradiso en Stopera.
 • Jos van der Wijst (secretaris)
  Jos (1967) is IT advocaat en houdt zich bezig met juridische aspecten van data en AI. Hij vindt het met name een uitdaging om de wet- en regelgeving die van toepassing op is op AI toepassingen, laagdrempelig toegankelijk te maken en in de praktijk toe te passen.
 • Nine Bennink (1990) is Legal Manager bij Considerati in Amsterdam, waar zij diverse cliënten adviseert over juridische en strategische vraagstukken met betrekking tot privacy, artificial intelligence en technologie. Nine haalt de meeste energie uit vraagstukken die ingewikkeld zijn en waar veel stakeholders bij betrokken zijn om samen het beste resultaat te behalen. Nines drijfveer om betrokken te zijn bij de NVAIR is dat zij recht en technologie voor een breder publiek dan alleen juristen aantrekkelijk wil maken. Van 2014 tot 2022 werkte zij als advocaat bij diverse kantoren.
 • Vacature

Vragen? Neem contact op met nvairsecretariaat@gmail.com