Ine spreekt morgen tijdens de bijeenkomst AI in de cultuur en media sector die NVAIR organiseert in samenwerking met Versteeg Wigman Sprey advocaten.

Onderdeel van de maatschappelijke discussie rond kunst en AI is onder meer de opkomst, inzet en voor- en nadelen van non-fungible tokens, ofwel NFT’s. NFT’s zijn cryptografische activa in de blockchain. Dit maakt het uniek en onvervangbaar, te vergelijken met een digitale handtekening.

Onderstaande artikelen geven een update over de voor- en nadelen van NFT’s voor kunstenaars. Zie bijvoorbeeld het artikel van Brett Scott voor een bredere kijk op Cloud Money (altered states of monetary consciousness).

Volkskrant heeft op 10 maart 2024 een artikel gepubliceerd, met o.a. commentaar van Geert Lovink. Lovink is een van de belangrijkste critici in Nederland die breder kijkt dan enkel hoe hard de NFT op de kunstmarkt gaat. Zie ook andere verhalen over diefstal en fraude met NFT’s en turbo capitalism:

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/nft-s-zetten-in-2021-de-kunstwereld-op-haar-kop-hoe-staat-het-inmiddels-met-de-invloed-van-de-non-fungible-to-ken~b67811cf/

Zie ook de recente geschiedenis van opkomst en neergang van NFT’s:

https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-two-years-historic-beeple-sale-happened-nft-market

Voor een bredere context, luister naar Brett Scott, kenner NFT’s, en auteur van Cloud Money, 2022:

Of lees zijn recente commentaar: altered states of monetary consciousness:

https://www.asomo.co/p/designing-the-moneyverse