Een AI-gegenereerd kunstwerk met de titel ‘Théâtre D’opéra Spatial’ heeft de eerste prijs in de categorie digitaal gewonnen bij de Colorado State Fair. De maker van het kunstwerk heet Jason Allen en hij heeft het kunstwerk gemaakt met het programma Midjourney. Dat programma genereert afbeeldingen op basis van een tekst ‘prompt’. De kunst zit hem in de juiste prompt vinden waardoor Midjourney de afbeelding maakt die je wil. Allen claimt weken daaraan te hebben gesleuteld en heeft uiteindelijk zijn drie favoriete afbeeldingen geprint. Een daarvan kreeg vervolgens de eerste prijs. De jury wist waarschijnlijk niet dat de afbeelding gegenereerd was door een AI.

Théâtre D’opéra Spatial, Jason Allen (2022)

Op Twitter reageerde een aantal artiesten afkeurend. een kunstenaar reageerde met het volgende bericht:

‘We’re watching the death of artistry unfold right before our eyes — if creative jobs aren’t safe from machines, then even high-skilled jobs are in danger of becoming obsolete
What will we have then?’

In reactie op de kritiek gaf Allen aan dat het vinden van de juiste prompt ook een kunst is. Wel verwacht hij dat gegenereerde kunst in de toekomst in een eigen categorie terecht gaat komen bij competities zoals diegene die hij gewonnen had.