Stemsoftware

Het zal niemand zijn ontgaan dat er wat geks aan de hand was met de CDA lijsttrekkerverkiezingen. Ayfer Koc, echtgenote van Omzigt, stelde op Omzigt te hebben gestemd terwijl zij door de partij werd bedankt voor het uitbrengen van haar stem op De Jonge. Zij schijnt niet de enige te zijn geweest. Kan het zijn dat zij expres op de concurrent heeft gestemd omdat zij haar echtgenoot en zichzelf de stress van een lijsttrekkerschap in het gezin wilde voorkomen of misschien de schoenen van De Jonge wat vaker voorbij wilde zien lopen; of was toch de stem software wellicht niet deugdelijk? 

De notaris die het digitaal stemmen heeft begeleid stelde geen onregelmatigheden te hebben aangetroffen. Maar wat weet een notaris van software? Kennelijk vond de notaris het geen bezwaar dat er een registratie plaatsvond van de inhoud van de uitgebrachte stem waardoor het omstreden bedankbriefje überhaupt gestuurd kon worden, terwijl deze registratie in strijd is met de kieswet; zij het dat de kieswet niet van toepassing is op een partijvoorzitter verkiezing.

 Inmiddels heeft de partij door een IT-bedrijf onderzoek laten doen naar de stemsoftware. Men meldde dat alles in orde is. Dat oordeel komt wel goed uit. Gelukkig, we hoeven ons geen zorgen te maken. Of moeten we ons des te meer zorgen maken omdat we onze democratie niet kunnen laten afhangen van de (on)kunde van één bedrijf? Moet stemsoftware openbaar gemaakt worden zodat alle zich daartoe geroepen programmeurs kunnen meekijken waar een eventuele fout zit? Met als bijeffect een verbeterde versie voor de toekomst? 

Zou met zijn allen meekijken met deze kwestie software kunnen opleveren die digitale stemprocedures alsnog veilig kan mogelijk maken? Tot nu toe is het nog niemand in de wereld gelukt om programmatuur en een procedure te ontwikkelen die voldoende veilig is om toegelaten te worden als middel om democratie te bedrijven. 

Hierbij de oproep aan het CDA partijbestuur: zet de stemsoftware online.

Geschreven door Merel Dorgelo (adviescommissie)