Op 16 mei 2019 zal de eerste nationale vergadering plaatsvinden van de NVAIR, opgevolgd door ons allereerste nationale evenement, met als thema ‘AI, Robots en ethiek’.  

De nieuwe Nederlandse Vereniging voor Artificiële Intelligentie- en Robotrecht (NVAIR) houdt op donderdag 16 mei 2019 haar eerste ledenbijeenkomst.
Centraal staat het thema Ethische en juridische dilemma’s rond de opkomst van het recht voor artificiële intelligentie en  robotica. Dr. Rob van den Hoven van Genderen, internationaal expert aan de VU, vooraanstaand publicist en voorzitter van de nieuwe vereniging, leidt het thema in. Hij zal zijn inleiding tevens plaatsen in het perspectief van een eigen rechtssubjectiviteit voor zelflerende machines. De professionele en academische wereld is momenteel erg verdeeld over deze eigen positie van bijvoorbeeld slimme robots. 

Mr. Hub Dohmen houdt de tweede inleiding. Daarin licht hij zijn observatie toe dat de rechtspraktijk onvoldoende is voorbereid op de snelle groei van het AI- en robotrecht. Actie is geboden. Mr Hub Dohmen is advocaat en partner van Dohmen Advocaten, gastdocent, publicist over IE-/IT- en robotrecht, en penningmeester van de NVAIR. Mr. Willem. F. Korthals Altes, rechter in Amsterdam, en mr. Merel Dorgelo, advocaat en partner van SwitchLegal, treden op als dagvoorzitter. Beide juristen maken deel uit van het bestuur van de NVAIR.

Tijdens de bijeenkomst zal op feestelijke wijze de website van de NVAIR worden gepresenteerd.Niet-leden betalen € 25,- (studenten € 15,-). Bij een eventueel lidmaatschap voor 2019 wordt het bedrag in mindering gebracht. Aanmelding voor de bijeenkomst van de 16e mei is vooraf vereist via het secretariaat: giephagoort@asom.org.